ДЪВКА (The Vkah)

22 авг.

Дъвките биват като цяло няколко вида:  кръгли, плоски, продълговати, дъвки на метър, вносни дъвки, дъвки за балончета, дъвки за залепяне в коса и под скамейка, и такива за свеж дъх или така наречените ДЪХки.

В миналото цялото разнообразие се е свеждало до дъвки от дървесна смола, а в последствие и дъвки „Идеал“, дъвки „Турбо“ и  дъвка – цигара, а на запад са дъвчели тютюн.

Бъдещето на дъвките е в разнообразяване гамата от аромати, като напр. дъвка с вкус на шопска салата, шпеков салам, пържени картофи, цаца, бира и др. В процес на разработка са  дъвка с парченца плод, ядки, както и дъвка с фибри. Не е далеч и времето, когато ще се появят първите незалепващи дъвки с тефлоново покритие, както и дъвки за многократна употреба.

Полезни ли са дъвките? Да.

Независимо дали дъвчете дъвка, гумена ластичка или просто гризете нокти, дъвченето води до обилно слюноотделяне, което помага за по-доброто отмиване на хранителни остатъци.

Вредни ли са дъвките? Да.

Освен слюноотделяне дъвкателния процес води и до повишено отделяне на стомашен сок, който си е чиста проба солна киселина. Дъвчене на дъвка на празен стомах може да го увреди и да образува язва.

Консумирайте умерено след ядене за около 5-10 минути.

Изхвърляйте уверено след приключване в кош за отпадъци.

Студио „Зъбава“ призовава:
не вярвайте много-много на рекламите по телевизора. След дъвчене на дъвка не можете да замразите абсолютно нищо с дъха си. За целта ползвайте фризер.

Вашият коментар